Vieras valuutta ja sen järkevä käyttö

Kun käytössä on vieras valuutta, tavallinen asiointi on normaalia hankalampaa. Valuuttojen muuntaminen ei ole tyypilliselle kuluttajalle ollenkaan vaistomaista. Ja pankit, myyjät ja valuutanvaihtajat käyttävät tätä tosiasiaa mielellään hyväkseen. Näitä ohjeita seuraamalla vältät pahimmat turistirysät.

Myyjän valuuttamuunnokset

Maksupääte saattaa tarjota "ilmaista" valuuttamuunnosta

Kun pankki- tai luottokorttia käyttää maassa, jossa on käytössä eri valuutta, maksupääte usein tarjoaa “ilmaista” muunnosta kotimaan valuuttayksikköön.

Tässä käytetään hyväksi sitä, että esimerkiksi suomalainen on tottunut maksamaan euroilla, jolloin hän vaistomaisesti valitsee oman maan valuuttansa, asiaa sen enempää miettimättä. Usein valinta vielä muotoillaan siten, että maksumuunnos on oletusarvona osa ostotapahtumaa, ja siitä pitää siis erikseen kieltäytyä.

Tähän ei koskaan kannata suostua. Vaihtokurssi on lähes poikkeuksetta huonompi, kuin mitä oma pankki tarjoaisi. Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että maksajalla on jo olemassa oleva asiakassuhde pankkiin. Jos pankin kurssit ovat liian korkeat, kuluttaja saattaa vaihtaa kilpailevaan korttiin. Koska menetetty asiakassuhde aiheuttaisi pankille merkittävää tappiota, ärsyttävien lisäkulujen periminen ei ole riskin arvoista. Maksupääte taas kohtaa yksittäisen ostajan mahdollisesti vain kerran, joten voiton määrä juuri siltä maksutapahtumalta yritetään kaikin voimin maksimoida.

Tätä kohtaa myös mm. ravintoloissa, joissa korttii viedään asiakkaalta pois maksun ajaksi. Tällöin tarjoilija saattaa itse salaa valita kalliin valuuttamuunnoksen, vaikka tämä onkin kokonaan kiellettyä. Näissä tapauksissa voi vaatia uutta kuittia, jossa maksu näkyy maan omalla valuutalla.

Vieras valuutta käteisenä

Usein on kannattavinta vaihtaa käteinen vasta matkakohteessa – eli suomalaisen kannattaa ottaa mukaan euroja.

Älä kuitenkaan koskaan ota mukaan suuria rähämääriä, sillä tursti ryöstetään muuta väestöä todennäköisemmin. Käteisen vaihtamista ei tarvitse pelätä, jos seuraa näitä toimintaohjeita:

  1. Etsi luotettava, paikallinen valuutanmyyjä miellään jo ennen matkaa. Lentokenttien, hotellien ja turistikohteiden lähellä saa yleensä huonon kurssin.
  2. Tiedustele paikan päällä valuuttakurssia, jos sitä ei ole näkyvillä. Huomioi, että esimerkiksi euroista dollareihin käytetään eri kurssia kuin dollareista euroihin. Lisäksi pienet setelit ovat joskus suuria “kalliimpia”.
  3. Laske itse, kuinka paljon paikallista valuuttaa odotat saavasi tarjoamaasi rahamäärää vastaan. Näin jos saat poikkeavan määrän, huomaat sen välittömästi.
  4. Vertaile laskemaasi rahamäärää Googlen ilmoittamaan määrään. Jos olet tyytymätön kurssiin, etsi toinen valuutanmyyjä.
  5. Vaihda valuutta, ja laske vastaanotettu vieras valuutta myyjän silmien edessä. Tämä on heille täysin normaali käytäntö.
  6. Varmista, että saat vaihdosta kuitin.

Matkakohteesta riippuen voi tosin olla järkevämpää nostaa rahaa kuin vaihtaa sitä. Tämä täytyy itse selvittää, sillä esimerkiksi jotkut nostoautomaatit veloittavat oman osansa.

Vieras valuutta pankin vaihtokurssilla

MasterCard– ja Visa-kortit noudattavat tukkukurssia, kun ostat jotain vieraalla valuutalla. Pankki lisää tähän yleensä oman veloituksensa, jotka on taulukoitu tähän 27.07.2020:

PankkiVaihtokurssi
Aktia2,75 %
Nordea2,25 %
Danske1,95 %
OP1,95 %
S-Pankki1,95 %
Norwegian1,75 %

Jos vertailet näitä kursseja muihin maksuvaihtoehtoihin, pidä mielessä, että monet luottokortit erikseen palkitsevat matkailuun liittyvistä ostoksista – joko suorasti tai epäsuorasti.

Turvallinen rahan käyttö

Korttia täytyy käyttää ulkomailla varovaisemmin kuin kotimaassa. Asia, joka voi tulla suomalaiselle yllätyksenä, on maan juomarahakäytäntö. Usein juomarahaa voi maksaa myös kortilla, jolloin kuittiin kirjataan käsin erillinen lisämäärä. Riskinä on se, että kohtaan unohdetaan merkitä mitään, jolloin myyjä voi lisätä siihen mielivaltaisen rahamäärän. Jos et aio maksaa juomarajaa, vedä viiva sen kohdan yli.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *