Miksi käyttäisin luottokorttia? Kolme syytä

Luottokortti on maksuväline, jolla ostetaan velaksi. Eli kun sillä ostaa jotain, rahaa ei automaattisesti vähennetä pankkitililtä. Sen sijaan yhtiö lähettää kuukauden ostoksista laskun, joka alkaa kasvattaa korkoa vain, jos sitä ei maksa eräpäivään mennessä pois.

Tätä niin sanottua velkaantumista ei siis kannata pelätä, jos osaa pitää omasta rahatilanteestaan huolen. Luottokorttiyhtiöt saavat rahaa vuosimaksuista, maksutapahtumakuluista, koroista sekä sakkomaksuista. On siis yhtiön edun mukaista, että ihmiset käyttävät luottokortteja. Tämän takia luottokortteihin liitetään erilaisia etuja, joilla houkutellaan kuluttajaa käyttämään korttia. Jos sitä käyttää oikein, kuluilta voidaan välttyä lähes kokonaan. Toisin sanoen, oikein käytettynä luottokortti on esimerkiksi käteistä edullisempi tapa maksaa!

Oikein käytettynä luottokortti on käteistä edullisempi tapa maksaa

Debit-kortit ja Visa Electron -kortit eivät ole luottokortteja, sillä ne veloittavat hinnan suoraan pankkitilitä.

1. Luotonantaja takaajana

Suomen kuluttajansuojalaki takaa, että luotonantaja on yhteisvastuussa palvelun tai kaupan toteutumisesta. Yleinen esimerkki tästä on tilanne, jossa luotolla ostetun lentolipun myynyt lentoyhtiö menee konkurssiin. Tässä tapauksesta luotonantajalta voidaan vaatia korvausta, kun ostettua palvelua ei toimitettu. Myös jos esimerkiksi verkosta ostettu tuote jää saapumatta perille, tai se ei vastaa myyjän kuvausta, luotonantajalta voidaan vaatia täyttä korvausta.

Ellei sopimusehdoissa toisin lue, Debit-kortteihin ei sisälly tätä etua. Lue varoittavasta tapauksesta tästä linkistä.

2. Ilmainen vakuutus

Moneen luottokorttiin sisältyy jonkinlainen vakuutusetu. Tällä houkutellaan kuluttajaa ostamaan kalliit tuotteet, esimerkiksi lennot ja kodinkoneet, luottokortilla.

Ostoturvavakuutus

Jotkut luottokortit tarjoavat ostoturvavakuutuksen, joka korvaa kortilla ostetun tuotteen jos se yllättäen rikkoutuu tai se varastetaan.

Matkavakuutus

Toiset luottokortit tarjoavat matkavakuutuksen, kun matka on kokonaan tai osittain maksettu kortilla.

3. Rahallinen etu

Luottokorttia käyttämällä on myös mahdollista hyötyä rahallisesti, mikä ei esimerkiksi Debit-kortilla ole mahdollista.

Palkintopisteet

Moni luottokortti kerryttää palkintopisteitä jokaisella ostoksella, joilla voi myöhemmin ostaa muita tuotteita tai palveluita. Esimerkiksi lentopisteillä voi ostaa kannattavia palkintolentoja tai edullisia matkustusluokan korotuksia.

Maksutapaetu

Toiset luottokortit palkitsevat vain tietyn konsernin ostoksista, mutta palauttavat osan käytetystä rahasta takaisin suoraan kuluttajalle. Esimerkiksi Stockmann tarjoaa maksutapaetua oman tavaratalonsa ostoksista.

Maksutapaedun palautusprosentti vaihtelee, mutta yleensä se on noin 0.5%.


Lue lisää erilaisista maksutavoista Kilpailu- ja kuluttajaviraston sivuilta: https://www.kkv.fi/Tietoa-ja-ohjeita/Maksut-laskut-perinta/laskutustavat/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *